Strešna kritina

Hčerka me je vprašala, zakaj naša strešna kritina ni rožnate barve

Moja hčerka ima včasih res nenavadne ideje, saj me zadnjič zasliševala, zakaj naša strešna kritina ni rožnate barve. Ravno sva se z možem pogovarjala, če bi morda prebarvala streho, ker je strešna kritina že zelo zbledela od sonca, za menjavo je pa še prezgodaj.

Najina hčerka je verjetno prvič slišala besedo strešna kritina, ker naju je takoj vprašala, kaj je to. Ko sva ji razložila, da so to tisti ploščati kosi, ki naredijo streho, pa so se začela vprašanja. Ravno pred kratkim je dobila novo barbiko in hišo zanjo. Seveda je vse večinoma v rožnati barvi. Zato je bilo njeno prvo vprašanje, zakaj tudi naša streha ni rožnate barve. Ko sem dobila to vprašanje, sem se takoj nasmejala, ker sem si kar predstavljala, kako bi bila videti naša hiša v rožnati strehi. Nisem pa vedela najprej, kaj naj ji odgovorim glede strehe, ker bi bil moj naravni odgovor: »Ker bi mene in vso vas kap, če bi imeli takšno streho.«

Kar pred očmi se mi je narisala strešna kritina v rožnati barvi in občutek res ni bil najbolj prijeten. Zagotovo upam, da si ne bom nikdar zaželela česa takega. Nič nimam proti rožnatim hišam za barbike in razne punčke. Ravno nasprotno. V resnici mi je par simpatično. Ampak prava hiša pa ne vem, kako bi bila videti. 

Sem se pa na srečo spomnila, kar dober odgovor. Hčerki sem rekla, da nimamo rožnate strehe zato, ker je bolje, da je hiša čim bolj nevtralnih barv, da se je živali ne bojijo. Lahko, da potem ptički ne bi hodili po strehi. Morda tudi kakšen mucek ne bi prišel blizu, ker ne bi imel miru. Ko sem ji to povedala, je tako razumela, da je morda tako veliko rožnate barve res preveč. Ko je odhajala nazaj k svojim igračam, je pa vseeno pripomnila, da bo strešna kritina od barbikine hiše kar ostala rožnata, ker ji je všeč.