Podložke

Kaj so pravzaprav podložke in kje se uporabljajo

Podložke v resnici lahko srečujete prav vsak dan, saj gre za predmet, ki se precej pogosto uporablja. Gre namreč za majhen element, ki je najpogosteje narejen iz kovine. Uporablja pa se pod matico, da se vijak učinkoviteje privije ter stisne obdelovanec. Ker so podložke okrogle ter ploščate oblike, učinkovito preprečujejo, da se matica zažrla v obdelovanec. Obenem pa podložke vsekakor poskrbijo za še bolj kakovostno privitje.

Lahko rečemo, da so podložke nepogrešljiv predmet prav vsake delavnice. Zelo dobrodošle so pri najrazličnejših popravilih pa tudi pri sestavljanju različnih lesenih ali pa kovinskih elementov.

Kakšne vrste podložko ločimo

Sicer pa podložke delimo v več vrst. Med seboj se razlikujejo tudi glede na namen. Tako ločimo ravne, vzmetne, zobate, kvadratne, varovalne in ne nazadnje še široke. Razlika med njimi se lahko hitro opazi že na prvi pogled. To pa ni nič čudnega, saj so različne predvsem po svoji obliki.

Sicer pa se podložke med seboj ločijo tudi glede na material, iz katerega so izdelane. Najpogosteje so torej narejene iz kovine, lahko pa tudi iz nerjaveče kovine, medenine in celo iz najlona. Za kakovostno privitje je ustrezno izbrana podložka zagotovo ključnega pomena.

Na kaj je treba paziti pri izbiri podložk

Preden se odpravite kupit podložke, je treba najprej vedeti, čemu jih boste namenili. Če boste na primer z njimi vijačili kovinske izdelke, boste morali izbrati drugo vrsto podložk, kot če bi na primer vijačili les ali pa plastiko.

Pri izbiri ima ključno prednost tudi sama širina oziroma premer podložke. Ta mora biti primerne velikosti. V nasprotnem primeru skoznjo ne gre vijak. Torej podložke ne smejo biti ne premajhne in ne prevelike. V vsakem primeru svoje funkcije ne bodo zmogle opravljati tako učinkovito.

Sicer pa vam je nakup najrazličnejših podložk na voljo v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi izdelki – tudi na spletu.