Kripto valute

Kripto valute bodo nadomestile denar kot ga poznamo danes

Kripto valute zadnje čase zasledimo povsod v novicah in socialnih omrežjih. Pa sploh vemo, za kaj se gre in kako kripto valute delujejo?

Kripto valute so neke vrste denarja, ki je bolj napreden od tega, ki ga poznamo v fizični obliki, saj gre za digitalizirano valuto. Kripto valute torej niso povsem veljavna valuta, saj z njo ne moramo kupovati vsega, cilj kripto valut pa je, da bodo zamenjale denar oziroma valuto, kot jo poznamo danes.

Z kripto valutami trgujemo tako, da vanje vlagamo z pravim denarjem, v zameno pa dobimo nek kovanec kripto valute. Vsak kovanec ima neko vrednost, ki pa se nenehno dviguje ali pa pada.

Kripto valute bodo nadomestile denar kot ga poznamo danes

Če se hočemo torej ukvarjati z kripto valutami in z njimi trgovati ter zaslužiti, jih moramo dobro poznati in redno spremljati njihovo vrednost. Če opazimo, da vrednost pada, nekateri vzamejo denar vem, vendar če je vrednost kripto valute padla pod količino, ko smo jo kupili, smo torej izgubili nekaj denarja. Veliko vlagateljev pa kripto valute ob padcu ne izplačuje, saj je pogosto, da se cena kripto valute po padcu tudi izredno dvigne, ali pa tudi ne, zato je trgovanje z kripto valutami zelo zahtevno in potrebuje neko stopnjo inteligence. Tudi svetovno gospodarstvo in vojne lahko vplivajo na to, ali bo kripto valuta narasla ali padla. V splošnem pa kripto valuta dobi vrednost, z številom vlagateljev. Na začetku ima kripto valuta skoraj, ali celo, ničelno vrednost, nato pa ko vanjo vlagamo, le ta dobi vrednost. Dober čas, da vložimo v kripto valuto je takrat, ko ima kripto valuta vrednost zelo majhno, ter lahko tako z malo denarja kupimo veliko kovancev, nato pa lahko čez čas ta kripto valuta naraste ter bomo imeli veliko kovancev z to vrednostjo, vendar je ta metoda lahko tudi sporna.

Naraščanje in padanje kripto valut lahko spremljamo preko raznih shem in grafov, ki so dostopni prosto na spletu, ali pa si naložimo kakšno aplikacijo.

Še ena pomembna stvar trgovanja in vlaganja v kripto valute je ta, da si ustvarimo digitalno denarnico, saj se bo nanjo kripto valuta shranila. Dobro je, oziroma je kar obvezno, da je ta denarnica zelo dobro varovana z tokenizacijo in šifriranjem.

Nekatere trenutno znane kripto valute na samem vrhu vrednosti so: Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin in tako dalje.